Šachový oddíl TJ Velká Polom

Novinky

Trochu nečekané vítězství v OP

Po prvním bojovném leč prohraném kole s nejsilnějším týmem Dolním Benšovem C, jsme dnes jeli k zápasu druhého kola do Slavkova u Opavy utkat se se soupeři z Orlu Opava, kterého jsem osobně považoval opět za favorita utkání. Zvláště když tři hráči byli z různých příčin na marodce a další měli pracovní či rodinné záležitosti. Bojová nálada nám ale nechyběla a bylo to znát i na šachovnicích.

Nikdo z hráčů nestál nijak výrazně špatně, a zvláště poslední šachovnice vypadaly dobře a tak se moje pozornost směřovala hlavně na ně. Michael pěkně rozebral soupeře a získal věž a Péťa měl také lepší pozici. Na druhé šachovnici přehrával svého soupeře Ivo, získal pěšce a začal útočit na soupeřovu malou rošádu. Nic z toho ale nakonec nebylo a ve snaze z toho něco "vytřískat" akorát ztratil iniciativu a nakonec mohl být rád, že z toho byla alespoň remíza.

Michael se mezi tím zaseknul na tom, jak uplatnit svoji výhodu. Jeho dáma byla zavřená v rohu a neměla kam hrát. Soupeřův král ale stál v centru za pár špatně postavenými pěšci. Místo aby se je ale pokusil nějak rozbít a rozehrát dámu, tak centrum zablokoval a dámu si nechal chytit tak, že ji vyměnil za druhou věž. Nakonec z toho vznikla zajimavá koncovka s dvěmi jezdci a dvěmi věžemi proti střelci, jezdci a dámě. Remíza byla možná předčasná, pozice si určitě zasloužila hlubší studii, ale v dané chvíli za ni byli rádi oba aktéři.

Já jsem dnes neměl svůj den. Ráno jsme lehce zaspal, a místo na svou partii jsem koukal na ty od spoluhráčů, špatně vyměnil dámy a s pěšcem méně a horší pozicí, naštěstí ale zablokovanou, stál velmi podezřele. Z toho důvodu jsem řekl Vaškovi Paverovi, aby ještě nebral remízu v koncovce s opačnými střelci, myslel jsem, že by méně zkušeného soupeře mohl ještě trochu podusit, stal se ale úplný opak, a během asi 8 tahů stál Vašek na prohru. Naštěstí stav utkání byl stále vyrovnaný, protože Mirek přetlačil svého soupeře ve střední hře, takže to bylo 2-2. Petr mezitím přešel do lepší jezdcové koncovky a získal dva pěšce, ty zkušeně udržel a vynutil výměnu jezdců, jeho soupeř se pak vzdal.

Vašek Bureček hrál téměř zavřenou pozici pouze s těžkými figurami, jeho soupeř měl obsazený jediný volný sloupec, ale neměl se přes něj jak dostat. Vašek navíc měl možnost otravovat dámou soupeřova krále občasnými šachy, pak ale dámy vyměnil a soupeř využil volného sloupce a vyhrál. Stav byl tedy 3-3.

Na první a třetí šachovnici jsme ale zabrali. Jirka Klimša se dostal dámou za soupeřovy pěšce, vytvářel nepříjemné vazby a byl aktivnější. Já jsem na první šachovnici začal pořádně hrát až když jsme stál hůře, můj soupeř Jirka Pardy ml. navíc neudržel nervy, chtěl vyměnit nějaké pěšce a otevřít pozici, bohužel pro něj nekorektně. Došlo k velkým výměnám, ze kterých jsem vyšel tentokrát s pěšcem více já a navíc byl vzdálený volný na a sloupci. Má věž stála pod ním na druhé řadě a uzavřela soupeřova krále na první řadě. Na druhé straně stály proti sobě tři pěšci. V té chvíli jsem Jirkovi řekl, že stačí, když uhraje remízu, moje koncovka byla už vyhraná a bylo to pouze otázkou techniky. Jirka, i když stál trochu lépe, nabídl soupeři remízu a zajistil rozhodující půl bod. U mě to nakonec sice dopadlo tak, že jsme si dámu postavili oba dva, já ale získal navíc věž a byl ten, kdo začal šachovat. Soupeř se pak tah před matem vzdal.

Vítězstvím 4,5-3,5 jsme tak získali cenné a trochu neočekávané 3 body. Jde vidět, že s každým soupeřem se dá hrát, je třeba ale dál trénovat a vyhýbat se zbytečným chybám.

Orel Opava "C" ŠO TJ Velká Polom "B"
Pardy ml. Jiří (Z,V) 1951 0 - 1 2056 Byma ml. Pavel (Z,V,K)
Staněk Antonín (Z) 1831 ½ - ½ 1829 Husár Ivo (Z,V)
Depta Tomáš (Z,V) 1864 ½ - ½ 1770 Klimša Jiří (H)
Pardy st. Jiří (Z,V) 1758 1 - 0 1697 Bureček Václav (Z)
Vojvodík Robert (Z,K) 1350 1 - 0 1637 Pavera Václav (Z)
Souček Jaroslav (Z) 1639 0 - 1 1631 Mrnka Miroslav (Z)
Havlíček Lubomír (Z,ZK) 1627 0 - 1 1330 Kupský Petr
Binar Vítězslav 1297 ½ - ½ 1000 Byma Michael
3½ : 4½
Neděle, 06. listopadu 2016 22:23
Tipovací soutěž
Tipujte výsledky
© Pavel Byma 2010-2013 | O programu | Nahoru