Šachový oddíl TJ Velká Polom

Novinky

Nahoru a bohužel nakonec dolů s Darkovičkami

V neděli jsme hostili zápas s Darkovičkami a i když průběh utkání vypadal nadějně, nakonec jsme v utkání plného zvratů po velkých chybách prohráli.

Partie se nepodařila Mirkovi Mrnkovi, byl pod tlakem, přehlédl pěšce, ve snaze o protihru otevřel pozici a bohužel i krále a dál už byl bez šance. Podobně špatně na tom byl i Vašek Bureček, soupeř ho mačkal, překazil mu rošádu, takže Vašek nemohl rozhrát věže a tlačil pěšce na d7. Pak ale došlo k výměnám, soupeř špatně vyměnil, zapomněl na mezitah a místo zisku kvality ztratil dámu. To byl velmi cenný bod, po kterém jsem si myslel, že bychom mohli utkání zvládnout. Další výhru jsem přidal sám, když jsme se ubránil tlaku ve francouzské. Vladimír Píša to hrál velmi aktivně, nebál se útočit, až to ale přehnal, a tak jsem ho v protiútoku zatlačil, získal kvalitu a nakonec hrozil i matem. Na 3-1 zvýšil s naprostým přehledem, když Michal Bartoš nekorektně obětoval koně za dva pěšce a pak už se jen marně bránil lavině Ivových figur.
Lubošovu partii jsem bohužel příliš neviděl, útočil a zdálo se mi, že měl i figuru více, pak se ale dostal do problémů, za oběti odvrátil mat a pak už jeho soupeř převahu využil.
Pořád jsem si říkal že je vše v pohodě, na všech ostatních šachovnicích jsme stáli dost slušně. Petr ještě potřebuje nabrat zkušenosti, místo aby sebral soupeři figuru a byl ve výhodě, snažil se hrát a zbytečně otevřel pozici, s tím že figuru si dobere později. Tak se i stalo, ale soupeř se dostal do hry, po Petrově přehlédnutí získal dvě figury za věž a několik pěšců. S věží a střelcem a dvěma pěchy proti opačnému střelci a jezdci a 6 pěchům stál aktivně a minimálně remízu měl získat. Přepočítal se ale v tom, že svými pěšci může dojít na dámu, vyměnil věž za střelce a pak zjistil, že jezdce z opačné barvy než je střelec nelze vystrnadit. Takže bylo srovnáno na 3-3.
Další kolaps už byl ale kritický. Vašek Pavera hrál celkem s přehledem, měl vyhranou pozici věž proti jezdci a se třemi pěšci na obou stranách. Stál aktivně a kdyby jezdce vyměnil a kvalitu vrátil, vyhrál by pěšcovku. Místo toho ale pothnul králem, vlezl do vidličky a ztratil věž. Vznikla koncovka která byla s dvěma volnými rozpojenými postouplými pěšci proti jezdci a pěšci, který byl více vzadu. Jezdec musel hlídat pěšce a král měl útočit na jezdce a tím by skončila partie remízou. Vaškovi se ale zdálo, že když dobere posledního soupeřova pěšce, tak je remíza jasná. Jezdec je ale mrcha skákavá a ten dokázal pěšce pokrýt.
Jako poslední dohrával Jirka Klimša. Celou partii měl hezkou pozici, při opačných rošádách tlačil na královském křídle. Pak se ale zalekl soupeřova protiútoku na dámském křídle, udělal pár zbytečných obranných tahů, zpomalil tak svůj útok a nakonec ho soupeř pěknou kombinací donutil odevzdat dámu. Se dvěmi věžmi proti dámě a jezdci s několika pěšci navíc sice uhrál alespoň remízu, tentokrát se ale soupeř nad ním spíše smiloval a spokojil se s remízou, která zaručovala Darkovičkám vítězství v zápase.
Tentokrát byla až hrůza na ty partie koukat, tolik zvratů se jen tak nevidí. Nezbývá než se z porážky oklepat a připravit se na příští zápas s Píští.

ŠO TJ Velká Polom "B" ŠK U Freda Darkovičky
Byma ml. Pavel (Z,V,K) 2056 1 - 0 1906 Píša Vladimír (Z)
Husár Ivo (Z,V) 1829 1 - 0 1879 Bartoš Michal (Z,H)
Klimša Jiří (H) 1770 ½ - ½ 1729 Navrat Roman (Z)
Bureček Václav (Z) 1697 1 - 0 1731 Lička Alfons (Z)
Pavera Václav (Z) 1637 0 - 1 1601 Moravec Jindřich (Z,ZK)
Mrnka Miroslav (Z) 1631 0 - 1 1000 Marčík Miroslav (Z)
Chudoba Lubomír (Z) 1590 0 - 1 1575 Kudláček Bohuslav
Kupský Petr 1330 0 - 1 1589 Moravec Šimon (K)
3½ : 4½
Čtvrtek, 24. listopadu 2016 00:50
Tipovací soutěž
Tipujte výsledky
© Pavel Byma 2010-2013 | O programu | Nahoru