Šachový oddíl TJ Velká Polom

Novinky

Okresní přebor družstev - 5. kolo

Vítězství, jednostranná záležitost, zvalchování zadních řad, v jednu hodinu spokojeně po obědě nebo i jiné superlativy by se daly najít, které by všechny vystihovaly dnešní zápas proti Malým Hošticím. Mě se nejvíce asi líbí "znovunalezení ztraceného syna".

Dneska 11. prosince jsme hostili ve Staré škole družstvo z Malých Hoštic. Už v průběhu týdne jsem ale přemítal o tom, koho vůbec seženu na zápas, jelikož sestava se mi prakticky rosypávala pod rukama. Nemohli hrát Pavel Klimša, Radim Holeček, Pavel Byma st. ani Daniel Borkovec, Ruda je taky ještě v Americe a to jsem jen tiše doufal, aby z těch jistých, se kterými počítám, nikdo náhodně nevypadnul. Tak trochu jsem si vzpomenul na minulý odložený zápas s Bolaticemi, kdy se také soupeř neposkládal z důvodů různých nemocí a pracovní vytíženosti, k podobnému kroku jsem ale za žádných okolností přistoupit nechtěl. Jako osmého jsem v sobotu v poledne doslova ukecal Jana Němce, který mi svou účast definitivně potvrdil telefonicky až v neděli o půl deváté ráno. Pro Honzu to byl dneska první soutěžní zápas, strašně se bál toho, že bude muset zapisovat tahy do partiáře, ale nakonec všechno zvládnul a dokonce svou partii i vyhrál.

Utkání začalo s mírným spožděním, ale celkem svižným tempem. Hned od začátku jsem dostal svého soupeře pod tlak a celou partii jsem mu nedal nejmenší šanci. Jako první mě ale předběhl asi po 40 minutách hry Jarda Zdražila, který dal soupeři vidličku na dámu a krále a jeho soupeř to dál zbytečně neprotahoval. Za chvilku pak pěknou a jistou remízku uhrál i Vašek Pavera a vše vypadalo celkem v poklidu. Nešťastně svou partii ale prohrál Milan Kalavský, který sám sebe přesvědčil o tom, že ztrácí nevyhnutelně dámu, přitom mu s ní stačilo pouze odjet zpátky. Svému soupeři se ale vzdal, takže pak mohl jen zpytovat své svědomí, že si situaci neprohlédnul trochu pozorněji, sice by ztratil pěšce, ale dalo se to hrát ještě v klidu dál.
Tím se průběžný výsledek vyrovnal na 1,5 - 1,5. Honza Němec v té době sevřel svého soupeře, zablokoval mu dokonce dvě figury, ale ještě nebyl zdaleka konec a nakonec se trápil a hrál úplně nejdéle ze všech. Mezitím jsme vnesli klid do našich řad já, jenž jsem vítězně ukončil svou partii, a chvilku na to i Pavel Hampl, který ani nevím, co se stalo, ale celkem vyrovnanou koncovku najednou vyhrál. To bylo teprve po 11 hodině a už jsme vedli 3,5 - 1,5. Na zbývajicích třech partiích to vypadalo vyrovnaně, jen Honza stále nevěděl, jak má svého soupeře zlomit. Luboš pak udržel, i když s pěšcem méně, tak myslím, že celkem s přehledem a zaslouženě, remízu. Ivo dlouho odolával nabídkám remízy svého soupeře a vzhledem k tomu, že k vítězství jsme potřebovali celý bod, tak se snažil zablokovanou pozici nějak prorazit, získal u toho i pěšce, ale po Lubošově remíze to neprotahoval a taky se se svým soupeřem domluvil na remíze a tím nám zajistil rozhodující vítězný půlbod (4,5-2,5).
Poslední, jak jsem teda avizoval, dohrával Honza a jediné, co z partie dokázal vytěžit, byl jeden pěšec. I když to byla stále hra na jednu branku, tak jeho soupeři se už podažilo osvobodit své sevřené figury a pozici relativně srovnával, pak ale zatáhnul špatný a vzápětí ještě horší tah a Honza snadno získal dámu za věž. Honzo, trvalo ti to sice, ale bil ses jako lev, a myslím, že ti to psaní až tak velké problémy nedělalo, na které se pořád vymlouváš, takže doufám, že můžeš hrát i příští zápas :-)

Celkový výsledek zatím nejjednoznačnějšího utkání podzimní části sezóny, kdy jsme zatím neztratili ani bod, vyšel v náš prospěch 5,5 - 2,5. Vyzdvihnout bych chtěl určitě bojovnost týmu, který se v tíživé situaci vůbec poskládal na zápas, a hlavně hráčů na zadních šachovnicích, kteří zabrali a rozhodli svými výhrami vyrovnané utkání.

A ještě jedna pecka na závěr: Tímto výsledkem a celkově se ziskem dvanácti bodů, jsme si zajistili titul podzimního mistra soutěže!!! Třikrát hurá!!!
A to máme oproti ostatním soupeřům ještě k dobru jedno utkání s Bolaticemi, které odehrajeme až v novém roce.


Velká Polom - Malé Hoštice 5,5 - 2,5

Byma Pavel - Glinz Leo 1 - 0
Husár Ivo - Gazda Martin 1/2 - 1/2
Kalavský Milan - Klobouk Jiří 0 - 1
Pavera Václav - Harazim Richard 1/2 - 1/2
Chudoba Lubomír - Gazda Pavel 1/2 - 1/2
Hampl Pavel - Pekáč Martin 1 - 0
Zdražila Jaromír - Trčka Marek 1 - 0
Němec Jan - Hubálek Vojtěch 1 - 0

rozhodčí: Pavel Byma

OP - 5.kolo 11-12.pdf
OP - 5.kolo 11-12.pdf (142.2 kB)
Výsledky pátého kola


./priloha/2011/12/11/77/DSC00044.JPG./priloha/2011/12/11/78/DSC00045.JPG./priloha/2011/12/11/79/DSC00047.JPG./priloha/2011/12/11/80/DSC00048.JPG
Omlouvám se za nízkou kvalitu fotek, ale foťák jsem zapomněl doma a z mobilu to vypadá tak, jak to vypadá.
Neděle, 11. prosince 2011 15:59
Tipovací soutěž
Tipujte výsledky
© Pavel Byma 2010-2013 | O programu | Nahoru