Šachový oddíl TJ Velká Polom

Novinky

Okresní přebor družstev - 7. kolo

Cenné vítězství a naděje žije dál. Dnes jsme hráli proti Orlu Opava C a i když to bylo vyrovnané utkání, nakonec jsme využili domácího prostředí a zcela zaslouženě vyhráli 4,5-3,5.
Nejrychleji ukončil vítězstvím partii Mirek Mrnka pár minut před desátou hodinou. K velké radosti ale nebyl čas, jelikož v té době už Ruda, naše americká posila, ztrácel figuru a partii prodloužoval ještě asi půl hodiny než vzdal. V té době jsme stáli všichni ostatní zhruba na remízu, s drobnou výhodou u Jirky Klimši a Pavla Bymy mladšího. Ivo byl trochu pod tlakem ale vypadalo že to taky udrží. Lámat se to začalo až po dvanácté a kolem jedné hodiny. Nejdříve Ivo vymyslel super plán a začal prorážet zcela remízovou pozici, samozřejmě s neúspěchem a zaslouženě prohrál. Kdyby nechal pozici stát, tak soupeř nic kloudného na něho neměl a asi by to opravdu byla remíza. Lepší pozici měla i Renča, ale nevyužila nerozehranosti figur soupeře a jeho dva střelci se pak stali velmi silní a Renča se dostala do defenzívy. Vašek v pohodě udržel remízu se zaklesnutými pěšci a dvěma bílými střelci proti sobě. Jirka získal pěšce a věžovku s dvěma pěšci proti jednomu tahal pomalu na výhru. Nejdříve skončil ale Pavel Klimša, oba hráči byli v časovce, Pavlovi v uvozovkách visel napadený kůň, ale pořád měl aktivní protihru a když jezdce ztratil, vzápětí ho získal zpátky na opačné straně šachovnice. Nakonec Lorenz vlezl do matové sítě a dostal mat. V tu chvíli vzdal partii i můj soupeř, od samého začátku jsme hráli sicilskou mimo jakoukoliv známou teorii a držel jsem soupeře pod tlakem. Když jsme se dostali oba do časovky, ztratil soupeř nejdříve pěšce, pak kvalitu a tři tahy před kontrolou mi to Jirka Pardy mladší vzdal, jelikož neměl ani čas ani žádnou rozumnou protihru. O pár vteřin později vzdal i soupeř Jirky Klimši a bylo rozhodnuto o vítězství. Renča mezitím ztratila kvalitu a pěšce a nakonec prohrála. V tu chvíli nám to už ale nikomu nevadilo a mohli jsme oslavit vítězství i oživení nadějí na zisk titulu. To už ale předbíhám, jelikož náš dněšní soupeř je před námi ještě pořád o tři body a musíme čekat na jeho další ztrátu.
Příští zápas hrajeme 24.2.2013 na půdě posledních Kobeřic a naší povinností by mělo být jednoznačně vyhrát a také pokud možno co největším skórem, jelikož to bude rozhodovat při případné rovnosti bodů.
Neděle, 10. února 2013 17:25
Tipovací soutěž
Tipujte výsledky
© Pavel Byma 2010-2013 | O programu | Nahoru