Šachový oddíl TJ Velká Polom

Novinky

Okresní přebor družstev - 10. kolo

V neděli bylo na programu už 10. kolo Okresního přeboru. Náš cíl byl tentokrát Vítkov. Soupeř zcela určitě nevyzpytatelný a nepříjemný, před sezónou jsem je dokonce tipoval mezi favority soutěže, jelikož soupisku hráčů mají dost silnou, aby mohli porazit kohokoliv. A přesně to se i u zápasu potvrdilo. Měli jsme sice převahu na prvních šachovnicích, bohužel hráčům na nižších šachovnicích se nedaří tolik, aby obhájili všechny své možnosti a schopnosti, o to zajímavější byl i celý vývoj zápasu.
Jako první skončil partii Vašek celkem poklidnou remízou, chvíli na to prohrál i Mirek Mrnka, který v zahájení ztratil pěšce a možnost rošády, pak sice ještě dlouho bojoval, ale nakonec tlak nevydržel a prohrál. Radim Holeček ale ztratil kvalitu a pěšce a nevypadalo to s ním moc dobře. Luboš byl taky o pěšce méně, ale s dvojicí střelců a trochu otevřeným soupeřovým králem nebyly jeho šance vůbec špatné. Ivo jako obvykle stál rovněž na remízu po nějakých 15 tazích dokonce v zrcadlové pozici. Pavel hezkou kombinací získal jezdce a následně jezdcem a věží rozbil kryt před soupeřovým králem a následně hrozil matem asi na 4 způsoby, které nešly ani trochu pobránit. Zcela určitě to byla nejhezčí partie utkání. Já jsem hned získal po zahájení kvalitu a i když si soupeř myslel, že pak bude mít nějakou protihru na královském křídle, tak jsem ho rychle vyvedl z omylu a po velké sérii výměn jsem byl v koncovce s čistým jezdcem navíc. Ivo, kterému jsem zatrhnul přijmout remízu, mezitím hezky vymyslel matovou hrozbu s obětí jezdce nebo při nepřijetí oběti se ziskem kvality. Rozhodnutí pro soupeře nebylo vůbec jednoduché, a i když by se z matu pravděpodobně vysmýknul, jeho pozice by nebyla příliš vábná, proto se raději rozhodl obětovat kvalitu. Následnou výhodu úž ale neměl Ivo velké problémy uplatnit a vedli jsme 3,5 - 1,5.
Chyběl nám už pouze poslední krok, ale moc dobře to v tu chvíli nevypadalo ani na jedné šachovnici. Luboš po pár výměnách už ztrácel dva pěšce, Radim sice manévroval dvěma jezdci, ale stál neustále na prohru a Jirka? Jirka Klimša přišel o pěšce, soupeř vyhnal jeho krále po rošádě zpátky na pole e8 a i když nic konkrétního nehrozilo, nevypadala pozice dvakrát příjemně. Jeho soupeř ale pokračoval v ostrém útoku, při kterém přišel o jezdce a sám nevyválčil žádnou výhodu, následně mu pak ještě nechal střelce a po několika dalších tazích se vzdal. V tu chvíli se mi docela oddechlo, protože koukat na ty nervy je mnohem horší než to odehrát sám. Jelikož bylo rozhodnuto, Luboš následně uzavřel remízu. Na remíze se málem dohodnul i Radim, jelikož jeho soupeř nemohl stále najít ty správné tahy k jeho doražení, naopak se ještě spíše bránil. Jeho soupeři ale bylo kapitánem nepřímo řečeno ať to s tou převahou dohraje. A tak se to tahalo až do dvou hodin, jelikož Radim komplikoval a komplikoval pozici, vytvářel různé hrozby dámou na věčný šach, a tak jeho soupeř ztrácel mnoho času a kdyby Radim neudělal několik nevynucených ztrát pěšců před závěrem partie, tak by to možná utahal ještě na čas, jelikož soupeři už zbývalo jen 10 minut a Radimovi asi 50. I přes prohru byl ale výsledek 5 - 3 z Vítkova docela dobrý.
Poslední zápas sezóny se bude hrát za dva týdny, v neděli 21. dubna, kdy budeme hostit družstvo Slezanu Opava. Momentálně jsme druzí a nezbývá než doufat ve ztrátu Orla Opava, který má před námi dvoubodový náskok a tříbodový náskok před třetím Dolním Benešovem, se kterým budou v posledním kole hrát. Poslední kolo tak nabízí velmi zajimavé rozuzlení, kdy se ještě teoreticky mohou radovat z vítězství tři týmy.


TJ Vítkov TJ Velká Polom
Müller Leo (ZK,R3) 1830 0 - 1 2007 Byma (ml.) Pavel (K,H,R)
Bergloviec Jan (H,R3) 1899 0 - 1 1933 Klimša Pavel
Vlček Antonín (K,R3) 1827 0 - 1 1860 Klimša Jiří (H)
Jaššo Slavomír (H,R3) 1749 0 - 1 1851 Husár Ivo (H)
Bartošek Martin (H) 1691 1 - 0 1701 Holeček Radim (ZK,R3)
Jančálek Jan 1718 ½ - ½ 1643 Pavera Václav (R3)
Sommer Richard 1722 1 - 0 1603 Mrnka Miroslav (R3)
Číž Dušan 1726 ½ - ½ 1617 Chudoba Lubomír
3 - 5
Úterý, 09. dubna 2013 02:40
Tipovací soutěž
Tipujte výsledky
© Pavel Byma 2010-2013 | O programu | Nahoru