Šachový oddíl TJ Velká Polom

Novinky

Mistrovství České republiky v šachu 2010

Již dneska začíná v Ostravě MČR v šachu, které probíhá v rámci festivalu Ostravský koník, který bude probíhat od 1. do 9. května. Navara, Hráček, Štoček, Votava, Babula, to je jen pár známých jmen, kteří přijeli bojovat do Ostravy o mistrovský titul. Mistrovství republiky probíhá formou otevřeného turnaje, takže se do něj mohl přihlásit úplně každý a ne jenom několik vybraných velmistrů, kteří si vybojovali svou účast v kvalifikačních turnajích, jak tomu bylo v minulých letech. A mohu říci, že už první kolo přináší zajimavé výsledky, především remíza Tadeáše Kriebla, obrovského čtrnáctiletého talenta z ŠK MSA Dolní Benešov, s desátým nasazeným hráčem Štěpánem Žilkou.
Součástí festivalu je také FIDE open pro hráče, kteří nemají až tak vysoukou výkonost a rozhodli se raději bojovat s vyrovnanými soupeři než proti našim nejlepším reprezentantům. Celkem se celého festivalu účastní 297 hráčů.

Během turnaje rovněž probíhá několik doprovodných akcí a turnajů.
Už v úterý proběhla na Masarykově náměstí v Ostravě simultánka s ostravským mezinárodním mistrem Lukášem Klímou, který hrál najednou proti 35 účastníkům a povolil pouze 7 remíz. Já jsem se simultánky účastnil už po čtvrté a po dvou remízách a loňské porážce jsem toužil konečně pana Klímu porazit a vyrovnat bodový účet, bohužel se mi to nepodařilo a musel jsem se smířit s remízou. Snad mi to teda vyjde příští rok. Jinak ale musím uznat, že ve vážné partii bych na jeho kvality pravděpodobně neměl.
Ve středu Lukáš Klíma sehrál na Masarykově náměstí partie na slepo, kdy měl zavázané oči šátkem, aby neviděl a jeho soupeři měli snadnější šanci ho porazit. Celkem se odpoledne odehrály 4 partie a pan Klíma pvolil pouze jednu remízu.
V neděli je na programu VIP simultánka a přednáška Vlastimila Horta, v úterý turnaj v Holanďanech (speciální disciplína, kdy proti sobě hrají dvojice, každý z dvojice hraje s jinými barvami a ukořistěné figury může podat svému partnerovi, který si je smí umístit místo tahu někam na šachovnici). V pátek je plánovám bleskový turnaj s tempem 5 minut na partii pro každého hráče a v sobotu rapid turnaj pro děti.
Celkový program Ostravského koníka můžete nalézt na stránkách pořadatele.

Během turnaje bude probíhat online přenos na předních šachovnicích:
Mistrovství ČR
FIDE Open

Aktuální výsledky všech turnajů


Fotografie ze Simultánky 27.4.2010
http://sachy.tjvelkapolom.cz/priloha/2010/05/01/16/IMG_0001.jpghttp://sachy.tjvelkapolom.cz/priloha/2010/05/01/17/IMG_0002.jpg
http://sachy.tjvelkapolom.cz/priloha/2010/05/01/18/IMG_0003.jpg
http://sachy.tjvelkapolom.cz/priloha/2010/05/01/19/IMG_0004.jpg




























Sobota, 01. května 2010 19:36
Tipovací soutěž
Tipujte výsledky
© Pavel Byma 2010-2013 | O programu | Nahoru