Šachový oddíl TJ Velká Polom

Novinky

Okresní přebor družstev - 1. a 2. kolo

Jako každý rok začíná na podzim i naše šachová sezóna. A stejně tak jako loni i jiné roky předtím se Šachový oddíl TJ Velká Polom přihlásil do Okresního přeboru družstev. Po loňském a předloňském druhém místě nezbývá než mít stejně smělé plány a bojovat znovu o umístění na bedně.
Těžký los nám vůbec nepřál, jelikož v prvních dvou kolech nám nadělil naše nejsilnější konkurenty Orel Opava C a Dolní Benešov C, a o to hůře, my jsme s nimi i celkem těžce prohráli shodně 2 - 6.

1.kolo
V domácí zápase s Orlem jsme nastoupili v docela silné sestavě, bohužel to na našeho soupeře netačilo, jelikož ani oni k nám nepřijeli nijak oslabeni. Všechno se to začalo sesypávat ve chvíli, kdy na 8. a pak i na 7. šachovnici prohráli Pavel Byma st. a Radim Holeček. Pavel šel do koncovky bez dvou pěšců, zatímco Radim celou partii svého soupeře tlačil. Doplatil ale na nevyvinuté figury a pak v lepší koncovce nesmyslné výměny střelce za jezdce a vstup do pěšcovky, kdy partie ještě pořád byla v rovnováze, ale pouze při jeho přesné hře, kterou ovšem nepředvedl. Vstup do utkání byl teda děsivý, naštěstí alespoň na 6. šachovnici přehrávala Renáta svého soupeře a bylo jen otázkou času, kdy se ji to povede definitivně. Vašek Pavera a Mirek Trojek sice byli pod mírným tlakem, ale nějakým vážným problémům je jejich soupeři nevystavili a partie skončily remízou. Remízově vypadala i partie Milana Kalavského, ovšem nevím ani jak, ale podařilo se mu to prohrát. Pavlové na prvních dvou šachovnicích nakonec taky sklamali, když Klimša nevyužil chyby trochu přepnutého útoku soupeře a já nezazmatkoval v časovce, kdy jsem si v rovné pozici všiml, že mám na hodinách už jen tři sekundy. Místo dalšího remízového vývoje jsem tak v rychlosti potáhnul první figurou co mi přišla pod ruku a ztrácel jsem pěšce. Sám sebe jsem tak rozhodil, že můj každý druhý tah byla jen větší chyba, jelikož remíza po prvním zaváhání by tam ještě s největší pravděpodobností byla. Výsledek 2-6 tak byl zcela zasloužený, pochválit lze opravdu jenom Renátu Ličkovou za zcela precizní a s přehledem odehranou partii.

TJ Velká Polom Orel Opava "C"
Byma (ml.) Pavel (Z,K,H) 2039 0 - 1 1981 Pardy (ml.) Jiří (Z,V)
Klimša Pavel (Z) 1950 0 - 1 1974 Kozák Lubomír (Z,V)
Kalavský Milan (H) 1807 0 - 1 1923 Lorenz Bohumír (Z,K,R)
Trojek Miroslav (H,R3) 1790 ½ - ½ 1855 Staněk Antonín (Z)
Pavera Václav (Z,R3) 1636 ½ - ½ 1786 Jureček Daniel (V)
Ličková Renáta (Z) 1822 1 - 0 1596 Kubita Daniel (Z)
Holeček Radim (Z,ZK,) 1670 0 - 1 1603 Havlíček Lubomír (Z,ZK,)
Byma (st.) Pavel (Z) 1598 0 - 1 1000 Kovácz Viliam
2 : 6


2.kolo
Ve druhém kole jsme byli v horší situaci, jelikož jsme do Dolního Benešova jeli celkem oslabeni a podle toho také vývoj zápasu směřoval. Nejdříe po hrubé chybě ztratil figuru Pavel Byma st. a jeho partie už pokračovala pouze na jednu branku. Kvalitu ztratil Milan Kalavský. Jako první ale prohrál Ruda Benedikt, který se rozhodl umatovat soupeře jen samotnou dámou. Partii nezvládl ani Radim Holeček, jehož soupeř sice nevěděl pořádně co hrát, ale Radim vymyslel opět skvělý plán, kterým se sám porazil, když v kombinaci odevzdal figuru, místo zvyšování tlaku na soupeře. Já jsem celkem jednoduše a bez velkých obtíží porazil Rudolfa Kriebla, kdy po zdánlivém zablokování pozice zjistil, že akorát zablokoval svoje figury na dámském křídle, zatímco já jsem si zvesela mohl útočit na jeho krále a vytvářet matové hrozby, které neměl Ruda čím bránit. i tak to bylo jen zmírnění již hrozivého výsledku na 1-5, jelikož krátce na to prohrál i Ivo jehož partie byla celou dobu spíše remízová. Naopak s trochu odvážnější hrou mohl soupeře mnohem více potrápit, protože jeho soupeř Jarda Melecký nepředvedl žádný světaborný výkon. Mirek Mrnka byl po zahájení trochu pod tlakem a zaslouženě ztratil celou věž. To mu ale pomohlo trochu se rozehrát, jeho soupeř se zřejmě i uspokojil vidinou výhry a během asi pěti dalších tahů podaroval Mirka dvěma lehkými figurami a partii nakonec dotáhl do vítězného konce. Vašek Pavera hrál celkem vyrovnanou partii, dostal se do mnohem lepší pozice, ve které se ale v koncovce rozhodl obětovat střelce za tři volné postupové pěšce na F,G, a H sloupci. Ti byli ale dost vzadu a Vilém Sněhota mohl partii rychle ukončit se svým proskakujícím koněm a vybíráním ostatních Vaškových pěšců. Nicméně po několika nepřesnostech a zdrženích se Vašek se svými pěšci dostal do minimálně remízové pozice, kdy dokonce Vilémovi hrozily maty odvážnými pěšci. Ovšem to by nebyla Vašek, kdyby nevymyslel taky podobně chytré tahy jako Vilém a partii nakonec prohrál.
Oproti prvnímu zápasu jsme hráli určitě trochu lépe, v některých partiích jsme byli i mírně lepší, ale bohužel lepší konečný výsledek proti silnému soupeři to nepřineslo.

ŠK TJ MSA Dolní Benešov "C" TJ Velká Polom
Kriebel Rudolf (Z,R3) 1872 0 - 1 2039 Byma (ml.) Pavel (Z,K,H)
Melecký Jaroslav (Z,V,R) 1973 1 - 0 1861 Husár Ivo (Z,H)
Gemsa Pavel (Z) 1713 1 - 0 1807 Kalavský Milan (H)
Sněhota Vilém (Z) 1728 1 - 0 1636 Pavera Václav (Z,R3)
Jarkuliš Vojtěch 1762 1 - 0 1670 Holeček Radim (Z,ZK,)
Gemsa Matouš (K,R1) 1732 1 - 0 1598 Byma (st.) Pavel (Z)
Duda Ondřej (H) 1684 0 - 1 1605 Mrnka Miroslav (R3)
Pavera Pavel (H,R3) 1641 1 - 0 1477 Benedikt Rudolf
6 : 2


Boj o čelní pozice v tabulce ještě stále není prohraný, zvláště když přihlédnu k tomu že ŠO TJ Velká Polom bojovala se dvěma nejsilnějšími favority, se kterými se budou muset nějak vypořádat i jiné oddíly. Nic to ale nemění na faktu, že nám po tomto kole patří až poslední pozice. Hlavy vzhůru. V dalším kole 24. listopadu tak přivítáme doma družstvo ze Štěpánkovic.
Středa, 13. listopadu 2013 11:23
Tipovací soutěž
Tipujte výsledky
© Pavel Byma 2010-2013 | O programu | Nahoru