Šachový oddíl TJ Velká Polom

Novinky

Na začátek smírný, ale ostrý boj

V neděli začalo první kolo Okresního přeboru družstev a hned jsme dostali soupeře, který bude mít v letošním ročníku jen ty nejvyšší ambice, Orel Opava C.

A hned to bylo poznat, protože ještě jsme se nestačili pořádně rozkoukat a hned Vašek Bureček ztratil figuru a Pavel Hampl se jen bránil a Mirek Mrnka sice získal pěšce, ale byl pod tlakem.
Jako první prohrál Pavel Hampl, kterého soupeř doslova rozebral, rozbil mu pěšcový blok a vyhnal hrále prakticky do středu šachovnice, kde vytvořil matovou síť. Pak vzdal partii i Vašek Bureček, kde bez figury neměl co hrát. Jako třetí prohrál i Luboš Chudoba, který pokazil koncovku partie a neudržel pravděpodobné remízové postavení pěšců, které by si určitě zasloužilo nějakou hlubší studii.
Vývoj zápasu byl v tu chvíli doslova kritický, naštěstí na ostatních šachovnicích byly celkem vyrovnané pozice a dalo se ještě bojovat.
Bylo třeba pozvednout morálku, zvýšit koncentraci a vypětí sil, možná i soupeři trochu pookřáli a pod vidinou rychlého vítězství v zápase trochu polevili. Mirkovi Trojkovi jsem jako kapitán zamítl přijmout nabídku remízy od svého soupeře a ačkoliv neviděl žádné vítězné pokračování, hrál dál. Začal jsem prohlašovat, že to naši spoluhráči mají lepší a vyhrají, možná se mi tím i naše soupeře lehce podařilo zastrašit a přesvědčit, že se teď bude vše otáčet v náš prospěch.
A skutečně se tak stalo. Mirek Mrnka vrátil získaného pěšce zpět a útokem na krále hrozil maty tak dlouho, až mu do jednoho soupeř vešel. Mirek Trojek ve střelcové koncovce stále držel lepší pozici až se mu podařilo svého soupeře přeskákat a vytempovat k zisku rozhodujícího pěšce. Já jsem zariskoval, soupeř neodpověděl přesně a pak už byl pod tlakem, který vyústil v zisk kvality, následně figury, takže proti věži navíc to už soupeř zbytečně dlouho neprodlužoval.
Bohužel Vašek Pavera neudržel vyrovnanou pozici, nechal si dát vydličku a prohrál. Nicméně Jirka Klimša už měl tak výbornou pozici s dvěmi volnými pěšci, že nikdo nepochyboval o jeho vítězství a taky se tak zanedlouho stalo.
Po těžkém začátku jsme sice mohli ještě pomýšlet na vítězství, nicméně remíza 4-4 je asi pro oba celky celkem spravedlivá. Našemu týmu určitě děkuji za jeho bojovnost a přeji do příště pomalejší prohry.

ŠO TJ Velká Polom "A" ŠK Orel Opava "C"
Byma Pavel (Z,H.K) 2076 1 - 0 1862 Jureček Daniel (Z,V,R)
Klimša Jiří (Z,H) 1796 1 - 0 1766 Kovács Viliam (Z,V)
Trojek Miroslav (H,R3) 1746 1 - 0 1844 Staněk Antonín (Z)
Bureček Václav (Z,R3) 1727 0 - 1 1847 Skočková Kateřina (Z,H)
Pavera Václav (Z,R3) 1614 0 - 1 1749 Pardy (st.) Jiří (Z)
Mrnka Miroslav (Z,R3) 1623 1 - 0 1644 Souček Jaroslav (Z)
Chudoba Lubomír 1603 0 - 1 1640 Havlíček Lubomír (Z,ZK)
Hampl Pavel 1533 0 - 1 1000 Vojvodík Robert (K)
4 : 4
Pondělí, 12. října 2015 21:10
Tipovací soutěž
Tipujte výsledky
© Pavel Byma 2010-2013 | O programu | Nahoru