Šachový oddíl TJ Velká Polom

Novinky

Okresní přebor družstev - 1. a 2. kolo

Dnes, v neděli 11.11.2012, jsme jeli už ke druhému zápasu Okresního Přeboru Družstev do Ludgeřovic, a ačkoliv žádný svatý Martin mezi námi nebyl, tak domů jsme odjížděli na koni rozhodně my! Vyhráli jsme 6-2 a spolu s prvním vítězstvím před třemi týdny proti Malým Hošticím máme na kontě 6 bodů a ujímame se stejně jako loni čelních pozic v tabulce.

Vítězství, ačkoliv vypadá velmi jednoznačně, tak se tak jednoduše nerodilo. Hned ráno nás překvapila změna hrací místnosti, kdy jsme marně hladali soupeře v Obecním domě, pak ale pro nás přijeli a řekli nám, že se hraje v Ludgeřovicích na hřišti. Samotný zápas nevypadal ze začátku nijak růžově, Jarda Zdražila i Mirek Mrnka byli pod tlakem a stráceli pěšce, Jarda dokonce dva, ale bojovali dále. Jako první skončil Pavel Byma ml., jehož soupeř podcenil situaci, nechal si dát šach a následně hrozil mat, který by musel odvrátit obětí dámy nebo ztrátou figury s dalšími hrozbami, a proto po 17. tahu raději vzdal. To bylo krátce po půl jedenácté a delší dobu se pak nic zajimavého nedělo až kolem poledne se začal zápas lámat. Nejdříve Jarda svoji partii zcela otočil, když jeho soupeř ztratil během 4 tahů 3 pěšce. Pak mu ještě trochu udělala problémy realizace své převahy, ale nakonec to zvládl a přidal druhý bod. Soupeř Mirka Mrnky měl sice pěšce navíc, ale svoji převahu neuměl prosadit, dokázal sice dotlačit svého pěšce až na 7. řadu, ale pak se zalekl otravného koně, který hrozil vidličkami téměř všem figurám a raději přijal remízu. Trochu v nejistých pozicích stáli Pavel Hampl a Lubomír Chudoba. Pavel trochu nejistě bez rošády cestoval po šachovnici a Luboš Obětoval figuru za dva pěšce a útok na královském křídle. V poklidu mezi tím uremizovali Ivo Husár a Václav Pavera, i když i oni se snažili kvůli nejistým výsledkům nebrat remízy předčasně. Luboš ale nezklamal, obětoval ještě druhou figuru a soupeře dotlačil pěšcemi až do matu. A to mohl pro efekt zaobětovat ještě věž s matem v následujících dvou tazích, ale prý se mu to nechtělo počítat a zahrál raději jak to viděl na jistotu. Pavel Hampl se dostal z problémů, poměnil figury a ztrácel jednoho pěšce, druhým ale kráčel pomalu k proměně v dámu a soupeř mu tak za něj musel obětovat jezdce. Po další výměně věží pak vznikla koncovka střelec a krajní pěšec proti třem pěšcům, a jelikož byl ten střelec opačné barvy než pole proměny pěšce, pak nebylo jiné možnosti než se spokojit s remízou. Jirka Klimša hrál rovněž vyrovnanou koncovku se sedmi pěšci a dvěmi lehkými figurami na obou stranách. Po nepřesnosti soupeře se mu povedlo získat na dámském křídle volného pěšce a tím dostal soupeře do obrovských problémů. Ten musel opustit králem druhé křídlo, které se pak stalo lehkým terčem k útoku a jeho soupeř následně kapituloval. Výsledek 6-2 je dnes zcela zasloužený.

Ještě bych se vrátil alespoň krátce k prvnímu zápasu, který jsme vyhráli na půdě Malých Hoštic 4,5 - 3,5. Ten se pro nás také nevyvíjel nejlépe, Radim Holeček ztrácel od zahájení figuru a byla jen otázka času, kdy to prohraje. Hezkou partii ale zahrál Mirek Mrnka a svého soupeře doslova rozbil. Jarda Zdražila uhrál remízu a je jen škoda, že to nezkoušel hrát dál, protože na tom nebyl tak špatně. Remízu uhrál Jirka Klimša i Ivo Husár. Vašek Pavera držel soupeřku pod tlakem a pomalu ji vytempoval a dovedl partii k vítězství. Radim prohrál, ale Daniel Borkovec hezky získal dva pěšce a tahal na vítězství. To si následně ještě zkomplikoval a kdyby to soupeř hrál lépe, myslím, že by uhrál asi remízu. Vítezstvím ale pojistil výhru našeho družstva. Pavel Byma ml. dohrával jako poslední, odmítal nabídky remízy a snažil se dotlačit lepší pozici do vítězství, bohužel i on zahrál trochu slaběji a jeho soupeř hru vyrovnal. V následné časovce, kdy už se oběma hráčům blížil konečný limit 3 hodin na partii, pak hru trochu nezvládnul a prohrál na čas, i když to už byla i pozice špatná. Možnost věčného šachu jsem ale odmítnul.

Příští zápas hrajeme jako domácí za dva týdny 25.11. v Hrabyni.
Neděle, 11. listopadu 2012 17:02
Tipovací soutěž
Tipujte výsledky
© Pavel Byma 2010-2013 | O programu | Nahoru