Šachový oddíl TJ Velká Polom

Novinky

Okresní přebor družstev - 6. kolo

Včera jsme odehráli utkání Okresního přeboru družstev s Dolním Benešovem C, bohužel pro nás neúspěšně. Ještě dnes si ale neumím vysvětlit, jak se nám takto podařilo soupeře doslova obdarovat, jelikož jsme zcela regulérně a bez nervů mohli jasně vyhrát.
Začátek byl doslova famózní, už po necelých 20 minutách vyhrál Ivo Husár, který v zahájení doslova rozbil soupeřovu pozici, získal pěšce a dobíral kvalitu pokud by z toho nebyla možná i čistá věž. Vilém Sněhota ale partii po děsivém úvodu raději vzdal. V 10 hodin pak zvítězil Pavel Klimša, jeho pozice byla pevná a vyrovnaná ale zároveň i pohodlná a pomalu se chystal k tlaku, jeho soupeř ale musel nečekaně odejít domů. V problémech byli ale Luboš Chudoba, ztratil pěšce, ale pozice vypadala relativně vyrovnaně, ani nevím, z jakého důvodu tak náhle skončil a prohrál, a Jiří Klimša, ztratil střelce a jeho pozice byla dost špatná, nakonec byl o dvě věže méně.
Ještě pořád ale nebylo nutné panikařit, já jsem měl pěšce navíc a k tomu dva volné na dámském křídle, otec měl remízu s jezdcem a 8 pěšci proti stejnému materiálu, Vašek Pavera obrovský tlak a Radim Holeček měl proti panu Tomíčkovi dost divokou pozici ale vítěznou.
To by ale Vašek musel chtít hrát trochu jednodušeji a sebrat soupeři nějaký materiál a ne kombinovat a kombinovat až do matu až se sám nakonec vykombinoval, ztratil figuru, nevzal zpátky kvalitu a nevyužil nakonec ani třech pěšců, které měl za ztracenou figuru, no tragédie. Radim jak by smet, místo aby si pomohl věží a matoval, tak se to snažil zvládnout pouze jezdcem a dámou, až nakonec vymyslel plán jak sám dostat mat. Taťkova remíza už zůstala remízou, kdy se soupeřem vyměnili pouze jednoho pěšce, a já jsem si po kombinaci dal jezdcem vidličku na krále a zcela nepokrytelnou věž. Kdyby to můj soupeř ale zahrál dobře a správně provedl výměnu, asi by uhrál se mnou cennou remízu. V dané situaci ale nebylo vůbec snadné najít správné řešení a ani já jsem ho neviděl.
Výsledek 3,5-4,5 je tedy už druhou naší prohrou v letošní soutěži a vyhlídky na první místo se pomalu rozplývají. Bude hodně záležet na příštím utkání právě s prvním a dosud neporaženým Orel Opava C a v případě úspěchu doufat v jeho další zaváhání. V opačném případě budeme mít problém ve velmi vyrovnaném a na výsledky velmi překvapivém přeboru bojovat o bednu.
Pondělí, 28. ledna 2013 11:53
Tipovací soutěž
Tipujte výsledky
© Pavel Byma 2010-2013 | O programu | Nahoru