Šachový oddíl TJ Velká Polom

Novinky

Ostravský koník 2013 - Simultánka Hrabyně

Ve středu 10.4. se v rámci turnaje Ostravský koník odehrály v Hrabyni simultánní partie s mezinárodním mistrem Lukášem Klímou. Pro mnohé šachisty to byla příležitost zahrát si s hráčem o několik tříd lepším než jsou sami a pro případného vítěze byla vypsaná odměna slevy na startovném na největší šachový turnaj v Ostravě. Proti Lukášovi se postavilo celkem 17 hráčů a hráček z Hrabyně, Velké Polomi a Háje ve Slezsku. Předešlý den hrál Lukáš simultánku proti Mariánským Horám, o to náročnější pro něj muselo být hrát proti odpočatým novým tvářím. A časem se to na něm určitě začalo projevovat. Po první remíze s Vaškem Paverou daroval zdarma jezdce Ivovi Husárovi, kterému se ale takto nezaslouženě vyhrát nechtělo, a tak Lukášovi nabídnul remízu, který ji uznale přijal.
Prvnímu komu se podařilo Lukáše porazit jsem byl já, partie nahoru dolů. Jelikož Lukáš hrál najednou na 17 šachovnicích, tak moji taktikou bylo hrát ze začátku trochu pasivněji, aby Lukáš sám otevřel hru a nesnažil se to hrát na zabetonovanou remízu a já pak využil nějakého jeho zaváhání. Trochu jsem to ale přehnal a ztratil u toho pěšce, získal jsem tím ale mírnou aktivitu, která následně vyústila až k zisku kvality a lepší pozice. Z radosti, že má taktika vyšla jsem se ale neradoval dlouho. Na obou stranách bylo 5 pěšců, jeho pěšec se tím ale dostal až na d6 a já nevěděl, jak svoji výhodu využít. Dvěmi špatnými tahy jsem svoji pozici nejen pokazil, ale dostal jsem se do prohraného postavení s bílým pěšcem na d7, dámou a střelcem proti mé dámě na d8 a věžce. Lukáš ale ani já jsem jeho vítězný motiv neviděli, svou šanci nevyužil, já dobral nebezpečného pěšce, ale hned na to jsem raději vrátil kvalitu, protože mi hrozily maty a s dámou a pěšcem navíc šel do koncovky. V ní udělal Lukaš svoji poslední chybu, kdy mi dovolil vyšachovat krále a napadnout při tom dámu. Po případné výměně dam už byla pro mě pozice triviálně vyhraná, a tak to Lukáš vzdal. Měl jsem tedy štěstí, protože koncovku bych jinak vyhrával dost těžko a v průběhu jsem to taky mohl prohrát, a proto musím uznat, že při regulérní partii jeden na jednoho bych musel hrát mnohem lépe a samozřejmě s jinou taktikou, abych uhrál obdobný výsledek.
O druhou vítěznou partii proti Lukášovi se zasloužil Zdeněk Šnyta a musím říci, že taky se štěstím, jelikož ve vyrovnané věžové koncovce pohrozil Lukášovi matem a ten ho musel bránit šachem věží, ovšem rozhodl se pro špatné pole a odvrátil mat pouze o jeden tah.
Celkově jsme všichni proti Lukášovi uhráli 5 bodů za 2 výhry a 6 remíz, což proti hráči jeho kvalit není vůbec špatný výsledek. Vše probíhalo ve velmi přátelské atmosféře a pokud se bude podobná akce konat i v příštím roce, věřím, že se ji všichni opět velmi rádi zúčastní.

Článek a fotografie o simultánce na Novoborském šachovém serveru
Pátek, 12. dubna 2013 01:59
Tipovací soutěž
Tipujte výsledky
© Pavel Byma 2010-2013 | O programu | Nahoru