Šachový oddíl TJ Velká Polom

Novinky

Okresní přebor družstev - 11. kolo

Dnes se hrálo poslední utkání Okresního přeboru družstev v letošní sezóně. Přijel k nám Slezan Opava a bez velkého boje si odvezl všechny 3 body.
Jelikož jsme museli hrát na vítězství, pokud možno 6-2, abychom měli šanci na první místo, tak naše sestava byla tomu sice dle možností ale adekvátně přizpůsobena. Soupeř oproti nám nebyl vůbec v optimální sestavě, nicméně to bychom museli přistoupit k utkání úplně jinak než jaký byl průběh.
Jako první remizoval Radim Holeček, škoda, protože pozice nebyla nijak špatná, naopak měl pořád možnosti hrát dál. Hned po něm přijal remízu i Ivo, který by po výměně hrál koncovku jezdce s šesti pěšci, proti stejnému materiálu. Pak vyhrál Jirka Klimša, který vyhrál po chybě soupeře hned v zahájení. Pak ale přišly další dvě remízy v lepších pozicích od Daniela Borkovce a Vaška Pavery. Pak prohrál vyhranou partii Jarda Zdražila a na průser bylo zaděláno. Stav tři tři a poslední dvě nijak vyhrané partie nevěštily nic dobrého. A tak se taky stalo. Pavel Klimša poprvé v sezóně prohrál, když nějakým záhadným způsobem neudělal rošádu a raději uhnul králem na f8 a tím si na celou partii zablokoval věž. Celou dobu měl sice tlak a šance na výhru, ale bez rozehrání všech figur to prostě nešlo a nakonec musel kapitulovat. Já jsem získal prakticky v zahájení dva soupeřovy pěšce, ale díky tomu jsem se dostal trochu pod tlak. Jednoho pěšce jsem pak musel při obraně vrátit, poměnily se figury, nakonec i dámy a zbyli opační střelci. Stále jsem měl trochu navrch, ale veškerým mým pokusům o výhru až do tří hodin odpoledne můj soupeř odolal, což pro nás znamenalo konečný výsledek 3,5 - 4,5 a veškerou ztrátu možností na zisk titulu.
A jelikož Dolní Benešov opravdu remizoval s Orlem Opava, pak by nám opravdu výhra nad Slezanem stačila. Sice bychom museli vyhrát 6-2 nebo alespoň 5,5-2,5 při 4 vyhrách, v naší moci to ale určitě bylo, jelikož jsme na každé šachovnici měli papírově lepší hráče než soupeř. To by ovšem přístup hráčů k partiím musel být více zodpovědnější a nedávat všechno hned za remízu, když je potřeba bojovat o vítězství. Možná je remízy se slabšími soupeři hřejí, já to ale vidím úplně jinak.
I přes prohru jsme ale celkově obhájili loňské druhé místo, čímž jsme splnili předsezónní cíl. I letos ale bylo v našich rukou vyhrát. Nezbývá tak než popřát vítězi, Orlu Opava C, gratulujeme.



TJ Velká PolomSlezan Opava "C"
Byma /ml.) Pavel (K,H,R)2007½-½1771Stania Petr (K)
Klimša Pavel19330-11770Gurecký Jan
Klimša Jiří (H)18601-01739Pavlík Karel
Husár Ivo (H)1851½-½1664Kašný Josef
Holeček Radim (ZK,R3)1701½-½1559Hrbáč Jiří
Pavera Václav (R3)1643½-½1619Velart Vladimír
Borkovec Daniel1000½-½1424Sedláček Milan (R3)
Zdražila Jaromír15300-11000Janeček Miroslav
3½:4½
Neděle, 21. dubna 2013 17:19
Tipovací soutěž
Tipujte výsledky
© Pavel Byma 2010-2013 | O programu | Nahoru