Šachový oddíl TJ Velká Polom

Novinky

Velká Polom RAPID OPEN 2013

Již se stalo ve Velké Polomi tradicí, že šachovou sezónu zakončujeme turnajem v rapid šachu. To, že se turnaj stává stále oblíbenějším, dokazuje i fakt, že k nám zavítala opět rekordní návštěva, letos se počítadlo hráčů zastavilo na počtu 72 z nichž šachový titul mělo hned 11 z nich, 2 GM, 2 IM a 7 FM. Turnaj měl poprvé i mezinárodní účast a to ne jen tak ledajakou, jelikož rovnou prvním nasazeným hráčem byl ukrajinský GM Andreev Eduard s elem 2505, který hraje za klub SK Slavia Orlová.

Turnaje se zúčastnilo také 13 dětí. Nejlepším do 15 let byl Pavel Gemsa z MSA Dolní Benešov, který celkově s 5,5 body obsadil 21. místo, což v takto silně obsazeném turnaji je velmi dobrý výsledek. Nejlepším do 12 let byl Karel Chwistek ze Slezanu Opava a nejlepším do 10 let Ondřej Nytra z Beskydské šachové školy Frýdek-Místek.

Na turnaj také zavítalo celkem 5 hráček něžného pohlaví, odměnou pro každou z nich byla kytička a nejlepší pak byla Kristýna Novosadová rovněž z BŠŠ.

Nejlepším občanem Velké Polomi se stal Daniel Borkovec se ziskem 3 bodů.

A teď konečně zpátky k tomu, na co už netrpělivě čekáte, souboje na předních šachovnicích! Ty byly od samého začátku velmi vyrovnané a ani favorité se nevyhnuli zaváháním. Ve třetím kole překvapil nejvýše nasazeného hráče další nadějný mládežník, teprve šestnáctiletý Jakub Szotkowski z TJ Slovan Havířov, a velmi dobrými výkony uhrál dokonce celkové 4. místo. Ale i ostatním velmistrům se podařilo ztratit nějaké ty bodíky a půlbodíky s potenciálně slabšími hráči. A tak po posledním devátém kole se se stejným bodovým ziskem 7 bodů seřadilo na čele rovnou 6 hráčů. Muselo tak na řadu přijít pomocné hodnocení, ale ani to nebylo zcela jednoznačné, jelikož hned první tři měli stejný Buchholz 54,5 bodů. Druhým pomocným hodnocením byl střední Buchholz ale i ten stále řadil na první místo se 43 body tři hráče. Až třetí pomocné hodnocení Sonneborn-Berger systém rozhodnul, že vítězem se stal FM Vojtěch Zwardoň z BŠŠ, druhým GM Petr Velička z ŠK Geofin Ostrava a třetím GM Eduard Andreev z SK Slavia Orlová.

Podrobné výsledky turnaje můžete najít na http://chess-results.com/tnr102136.aspx

Gratuluji všem vítězům, poraženým přeji příště více štěstí a nyní nás, alespoň hráče Velké Polomi, bude čekat letní šachový odpočinek.

Šachu zdar!
Neděle, 26. května 2013 14:19
Tipovací soutěž
Tipujte výsledky
© Pavel Byma 2010-2013 | O programu | Nahoru