Šachový oddíl TJ Velká Polom

Novinky

Okresní přebor družstev - zápasy v novém roce

Po delší době, která byla způsobena mou osobní zaneprázdněností, Vás chci informovat o našich úspěších i neúspěších v Okresním přeboru družstev.
Od posledního, ještě předvánočního, zápasu se odehrála už další 4 kola. Po nepříliš úspěšném podzimu, kdy jsme ze čtyř zápasů pouze jednou zvítězili, už bereme tuto sezónu mnohem více volněji, a tím pádem jsou do zápasů mnohdy nominováni i hráčí mimo základní sestavu. Tím ale rozhodně nechci říci, že bychom něco vypouštěli, jelikož stále existuje teoretická šance, že bychom mohli i spadnout do nižší soutěže.

Ludgeřovice
Letos se Ludgeřovicím mnohem více daří a oproti nám bojují o čelo tabulky, a proto náš tým nečekalo nic lehkého, což se bohužel potvrdilo i na šachovnicích. Jediného úspěchu v podobě vítězství zaznamenal Jarda Zdražila a se třemi dalšími remízami to bylo na nějakou díru do světa holt málo.

Darkovičky
Šesté kolo proti Darkovičkám znamenalo překlopení soutěže do její druhé poloviny a pro náš tým z dosavadních pěti zápasů pouhé tři body a nelichotivé umístění na chvostu tabulky. Už bylo na čase konečně zabrat, abychom na konci sezóny netahali Černého Petra. Nastoupili jsme vepředu v docela silné sestavě, zadní část našeho voje byla, ale pouze ve složení, jaké jsme v rámci možností dokázali poskládat. Zápas probíhal velmi vyrovnaně, Péťa Kupský sice prohrál, ale jeho hra nevypadala vůbec špatně. Jarda Zdražila ale zabral i za Péťu a svého soupeře doslova přejel tam i zpátky. Radim to zase nevydržel vyčkávat na chybu soupeře, a tak udělal chybu sám. Pavel Klimša vymyslel hezkou útočnou kombinaci, ale zahrál ji špatně, a tak místo kompenazace za obětovanou figuru jen poztrácel další materiál. Naštěstí Jirka Klimša, jeho otec, zabral a snížil stav utkání. Dohrávalo se na posledních třech šachovnicích, Ivo to měl vyhrané, jen to musel teoreticky dotáhnout. Zato Vašek Bureček stál většinu partie s kvalitou méně na prohru. Podařilo se mu ale hru s koněm a 5 pěšci, proti věži a 4 pěšcům, a hlavně jedním, který byl po výměnách volný celkem vyrovnat a bojoval by o remízu. Naštěstí po chybě soupeře, kdy si nechal dát vidličku, mohl slavit vítězství a tím veledůležitý bod pro tým. Pavel Byma ml. na první desce nakonec také přetlačil svého silného soupeře, a tak se zrodilo z rezultativního zápasu naše vítězství v poměru 5-3 a hlavně důležité body do tabulky přeboru.

Dolní Benešov D
Už druhý zápas nás v letošní sezóně čekal s Dolním Benešovem, tentokráte se slabším mužstvem D. Na šachovnicích to bylo znát. Šanci dostal před jinými znovu i Petr Kupský, leč opět prohrál, ale je třeba nabírat zkušenosti. Rychlé remízy padly na první a druhé šachovnici a Vašek Bureček a Jarda Zdražila s přehledem vyhráli a cenou remízu uhrál i Mirek Mrnka. Radim s figurou více ale nedokázal proti urputně hrající mladé soupeřce uplatnit svoje kvality a nakonec pouze remizoval. Mirek Trojek pak proti její mamince neuplatnil poziční převahu a nakonec dokonce podlehl, a tak naše družstvo z Dolního Benešova odjíždělo se smutou remízou.

Vítkov
Zatím k poslednímu nedělnímu zápasu k nám přijelo družstvo z Vítkova. Soupisky byly celkem vyrovnané, s mírnou kvalitativní převahou na straně soupeře. K nám ale přiletěla naše americká posila Ruda Benedikt, který přiletěl, viděl, nad soupeřem zvítězil a za krátko zase odletí. Slabší úspěchy na předních šachovnicích ale podržela zadní část družstva, a tak jsme se se soupeři z Vítkova rozcházeli oproti minulému zápasu tentokráte s trochu šťastnou remízou.

Po osmi kolech tak máme na kontě pouhých 8 bodů, což se ale po bídném začátku způsobeným i celkem těžkým losem dá jakž takž akceptovat.
Příští zápas hrajeme s momentálně třetím týmem v neděli 16.3. v Malých Hošticích.



5.kolo 12.01.2014 ŠO TJ Velká Polom - TJ Ludgeřovice 2½ : 5½
6.kolo 26.01.2014 ŠO TJ Velká Polom - ŠK U Freda Darkovičky 5 : 3
7.kolo 09.02.2014 ŠK TJ MSA Dolní Benešov "D" - ŠO TJ Velká Polom 4 : 4
8.kolo 23.02.2014 ŠO TJ Velká Polom - TJ Vítkov 4 : 4
Středa, 26. února 2014 10:37
Tipovací soutěž
Tipujte výsledky
© Pavel Byma 2010-2013 | O programu | Nahoru