Šachový oddíl TJ Velká Polom

Novinky

Remíza "Dvě"

Cesta do Opavy po nové rychlé cestě uběhla "co by dup", takže jsme ke klubovně Slezanu dorazili s dostatečným předstihem, naspořený čas jsme ale promrhali hledáním parkovacích míst, kterých je v dané lokalitě nedostatek.

Utkání se pro nás stejně jako minule nevyvíjelo zrovna nejlépe. Vašku Burečkovi se už podruhé partie příliš nevyvedla, ztratil dva pěšce a jeho mladý soupeř partii důsledně dovedl do vítězného konce. Jako druhý prohrál Pavel Hampl, který i když byl jako černý trochu pod tlakem, tak měl vyrovnanou pozici, takže ani netuším, kde se nechal nachytat, že prohrál.
Otáčet zápas začal Peťa Kupský, který válcoval svého soupeře, získal nad ním převahu dvou figur a i když koncovka byla trochu zbrklá a nebyla zrealizovaná úplně dokonale, v pohodě si došel pro vítězství. Soupeř Vaška Pavery obětoval figuru za dva pěšce, ten se ale nenechal obětí vyvést z míry, kontroval a nenechal postoupit soupeřovy pěšce dopředu a s figurou více bezpečně vyhrál. Pavel Byma st. se chopil iniciativy, svého mladého soupeře popoháněl jezdci, ten se ale ubránil, pak možná stál i trošku lépe, ale partie nakonec skončila remízou. Ivo Husár se dostal pod tlak a celou partii se bránil, to on ale umí, takže nebyl důvod k obavám, pak ale nedopočítal kombinaci, kdy sebral pěšce, ale ztrácel figuru. A i když se snažil dále bojovat a bránit a nakonec dobojoval svou partii až jako poslední, tak už mu to bylo málo platné. Moje partie byla od začátku docela bojovná, snažil jsem se hrát proti soupeři nátlakově, bohužel pro mě soupeř všechna nebezpečí pokryl, a i když u toho získal pěšce, snažil se mi nabízet remízu, kterou jsem nechtěl přijmout. Dostal jsem se ale do časovky, což u mě není sice nic neobvyklého, ale v dané pozici už jsem se necítil, útok opadl a začal jsem tahat spíše druhé housle. Obětoval jsem věž za střelce s vidinou věčného šachu. Soupeř si ale nevšimnul, že mu hrozí jednotahový mat, kterému se mohl vyhnout vrácením kvality a následná dámská koncovka by skončila remízou. Jirka Klimša dnes předvedl solidní výkon, dostal se do defenzivní ale zavřené pozice, nenechal se ale soupeřem vyprovokovat k žádné nerozvážné akci a stabilní obrannou pozici udržel a remizoval. Ivova prohra pak definitivně ztvrdila výsledek 4-4.

2. kolo Okresního přeboru družstev tak pro nás skončilo dalším smírným výsledkem, tentokráte se Slezanem Opavou "C", které nastoupilo s mnoha nadějnými mladými hráči.
Po dvou kolech tak máme dva body za dvě remízy, nicméně si myslím, že proti nám nastoupili soupeři, kteří budou letos bojovat o pozice mezi nejlepšími třemi.

Příští kolo na nás vyšlo volno, jelikož soutěž hraje lichý počet družstev, takže další zápas hrajeme až 29. listopadu, kdy hostíme Vítkov.

Slezan Opava "C" ŠO TJ Velká Polom "A"
Vícha Martin (Z,R3) 1965 0 - 1 2076 Byma (ml.) Pavel (Z,H.K)
Buffa Miroslav (Z,H) 1889 ½ - ½ 1796 Klimša Jiří (Z,H)
Gilíková Michaela (Z) 1762 1 - 0 1812 Husár Ivo (Z,H)
Janeček Miroslav 1512 1 - 0 1727 Bureček Václav (Z,R3)
Rell Martin 1479 0 - 1 1614 Pavera Václav (Z,R3)
Palyza Lukáš 1348 ½ - ½ 1576 Byma (st.) Pavel
Witassek Tomáš 1318 1 - 0 1533 Hampl Pavel
Havel Kristián 1000 0 - 1 1280 Kupský Petr
4 : 4
Neděle, 25. října 2015 22:49
Tipovací soutěž
Tipujte výsledky
© Pavel Byma 2010-2013 | O programu | Nahoru